onsdag 7 januari 2009

Surprisehouse Blogg: 5 tips på återvinning av juldekorationer till nya paketinslagningar

Surprisehouse Blogg: 5 tips på återvinning av juldekorationer till nya paketinslagningar

5 tips på återvinning av juldekorationer till nya paketinslagningar

Första dan på jobbet för många...
Så här efter jul är det kanske inte många som triggas av vackra paketinslagningar, eftersom alla julklappar o julbestyr är på väg att städas ut. Men passa på att återvinna gamla julgransattiraljer till nästa års julklapps inslagning.

5 tips på återvinning av juldekorationer till nya paketinslagningar
- julgranskulor - blir jättefina dekorationer
- gammalt glitter - kan splittas o användas till bordsdekorationer o band
- skokartongerna som du fick i julklapp, klä in dem o få fina presentaskar
- skarva gamla och små bitar av julpapper med enfärgade papper
- använd sidenband o snören och använd till paket under våren

Tomt i plånboken
Nu när julen är över är det tomt i plånboken för många. Och ändå finns det vänner, släktingar och kollegor som faktisk fyller år, det är bröllop, dop, inflyttningsfester etc. Och slantarna räcker inte...

5 tips på kreativa och kostnadseffektiva inslagningar - men personliga
1. Tigg några skokartonger från skobutiker - klä dem med presentpapper, folie eller tygbitar
- dekorera med en julkula eller nåt snöre
2. Köp stekpåsar (finns där du köper plastpåsar, folie etc i matbutikerna)
- baka nåt fint bröd, lite kakor och lägg till t ex bakformar) och sätt på ett fint snöre
3. Ge bort en flaska vin - stoppa den i en raggsocka o knyt ett band, klä den i ett tyg, en gammal karta el tidningspapper
4. Ge bort en CD - bränn ner musik som den som ska få kan tänkas gilla - ge den ett namn o sätt på en personlig CD etikett, slå in den i papper el gör en enkel presentpåse

5. Köp en bok billigt på bokantikvariat - många fina julklapps böcker finns säkert redan där. Slå in den i lite silkespapper o lägg i en stekpåse/cellofan.

Avslutningsvis - dagens återvinningstips för presentkort

tisdag 6 januari 2009

Nytt År och nya idéer

God Fortsättning på det nya året - nu är det dags för lite Nyårslöften
För en person som jag som älskar vackra paket, får man sitt lystmäte till jul och får slå in en himla massa vackra julklappar till alla stressade men glada kunder. Men vi hoppades att fler skulle handla hos oss och i andra butiker. Det blåser hårt på toppen och så hårt att vi inte längre kan ha kvar vår fina butik i Täby C, utan flyttar in till centrala Sthlm. Mer info om det kommer..

Men som entreprenör gäller det att anpassa sitt utbud där efterfrågan är som störst - och det gäller att bygga väderkvarnar och inte vindskydd när det blåser - och blåser det gör det i detaljhandeln - för ni kära läsare verkar ha tvärslutat att handla. Så här kommer lite nyårslöften för att få fart på businessen.

Nyårslöfte 1
Att verkligen etablera min blogg ordentligt så att ni kan följa vad som händer inom detta roliga område!

Nyårslöfte 2

Och jag minns när jag för 5 år sedan sa att "det går visst att ta betalt för presentinslagning", bara det är tillräckligt bra - kan konstatera att hos oss i vår butik är de som reagerar negativt och stegar ut, väldigt få - de flesta är så glada och tacksamma - att vi hjälper dem bli hjältar och leverera festens snyggaste paket. Så det så! Och allt fler blir mer och mer medvetna om och intresserade av att utsidan är "minst lika viktig som insidan", och värderar och vill lämna över en professionellt inslagen gåva.

I februari 2008 hade jag möte med dem som drive The giftwrapping Department på
Harrods i London och motsvarande på John Lewis samt pratade lite med Ms Selfridges, mycket intressant benchmarking! Jag kan med glädje konstera att förutom de två första varuhusen som erbjuder presentinslagning mot betalning av varor som endast köpts hos dem, säga att vi, på lilla Surprisehouse i Norra Europa är så mycket duktigare!!

Och sen inspekterade jag deras berömda saluhall och hoppades få värsta kicken av deras "hamperservice", och nja, OK men otroligt dyra mot vad de innehöll. Och förutom vackra paket älskar jag nästan vackra presentkorgar lika mycket. Och eftersom det inte finns några andra som slår in paket i London i butiker, tänker
jag lägga London för mina fötter

Nyårslöfte 3
I min bransch och inte minst eftersom vi har en butik i Täby C är hösten och inte minst julen som mest hektisk för oss. Vi är mycket anlitade av företag för olika events, utbildningar, kundaktiviteter och många av er privatpersoner och kunder går våra olika kurser. Jättekul. Men för er butiksägare och butikskedjor etc, glöm inte att det är smartare att ta utbildningarna på våren så att ni har fått lite inspiration och kunskap inför höstens finemballage på Formex.

Och ni alla härliga företag som anlitar oss för olika events - våren är längre hösten, och varför inte lägga in lite kul aktiviteter där vi är med - då också!
Apropå Formex, katalogen damp ned i brevlådan strax innan jul, eller förresten 3 stycken damp ned. Efter att ha gått och köpt in material på Formex i snart 10 år undrar jag ibland, varför inget nytt händer... Samma utställare, på samma platser och i stort sett samma produkter...

Inom min nisch händer ingenting nytt - därför har jag de senaste åren köpt in allt mer från Europa och USA. Jämför man med en del internationella mässor, finns det alltid ett antal workshops, seminarier för butiksägare i allt från skyltning, produktexponering, marknadsföring, försäljning, kundvård till hur du bygger upp din egen webbshop. Men på Formex , nej där händer inte sådant förutom att Moderådet (!), har "trendseminarier", trodde de arbetade med mode.

Alltså tänker jag se till att föreläsa om dessa ack så viktiga delar för alla de kvinnliga butiksägare som inte bara måste handla in nya varor (det kan de göra via webben el katalog, eftersom inte mycket nytt finns), och istället vidare utbilda sig på de olika branschmässorna som finns. Så ett stort tack till tjejerna på Smyckes - och Klockmässan som anlitade mig att föreläsa om presentinslagning och Ebba von Sydow som pratade om trender inom shopping.

Nyårslöfte 4
Efter 5 års utbildande lanserade vi i år nya kurser i scrapbooking, kortmakeri och en steg 3 kurs. Dessa ska vi nu stadfästa och även utveckla vidare. Tänker hålla kurser i att göra presentkorgar, slå in blommor professionellt - och våga arbeta med andra inslagningsmaterial som cellofan och tyger (japansk fiorichi).

Nyårslöfte 5 (nu räcker det...)
Ska min bok lanseras - februari ska det läggas mycket fokus på att skriva klart. Så håll korkgluggarna öppna. Vill du ha info när den kommer eller beställa den, maila till annica@surprisehouse.se, skriv Bok i ämne.

Avslutningsvis kan jag med glädje konstatera att det finns så mycket roligt att göra inom denna bransch och nya (hemliga mål) som jag satt upp. Kan bara glädja er med att Tom Cruise och Katie Holmes spenderade 47 000 kr på presentinslagningsmaterial senaste julen, att Donald Trump när han byggdes sitt lyxhus i Florida inredde ett av rummen till "giftwrapping room". Otroligt intressant för mig som älskar presentinslagning - "hello Mr Cruise - me, a personal giftwrapper seeks assignments..."

Så glöm nu inte att följa med här, för nu händer det grejer mest varje dag..